چاپ        ارسال به دوست

به مناسبت فرا رسیدن سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن و گرامیداشت مقام مادر صورت پذیرفت

گفتگو با خانم دکتر فهیمه شجاعی رئیس پژوهشکده فوتونیک

به گزارش روابط عمومی دانشگاه: به مناسبت فرارسیدن سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز گرامیداشت مقام زن، باخانم دکتر فهیمه شجاعی رئیس پژوهشکده فوتونیک گفتگویی صمیمانه صورت پذیرفت

دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته در سال‌های اخیر شاهد رشد چشمگیر حضور بانوان موفقی بوده است که هریک افتخارات ارزشمندی را در زمینه‌های مختلف برای این دانشگاه کسب نموده‌اند. از همین رو به مناسبت فرارسیدن سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز گرامیداشت مقام زن، به سراغ خانم دکتر فهیمه شجاعی رئیس پژوهشکده فوتونیک رفتیم و با وی گفتگویی صمیمانه انجام دادیم.

دکتر فهیمه شجاعی رئیس و عضو هیئت‌علمی پژوهشکده فوتونیک، 26 مقاله در مجلات علمی معتبر ملی و بین‌المللی و 48 مقاله در کنفرانس‌های داخلی و خارجی و راهنمایی19 پایان‌نامه کارشناسی ارشد را در کارنامه خود دارد و همچنین دارنده عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته در سال 98 می‌باشند.

فعالیت پژوهشی خود را از چه زمانی شروع کردید؟

از سال 1381

شما بخشی از سال‌های خدمتتان را در وزارت آموزش‌وپرورش در رشته شیمی به تدریس مشغول بودید چطور شد تصمیم به ادامه تحصیل در رشته شیمی- فیزیک گرفتید و سپس در وزارت علوم تحقیقات و فناوری به‌عنوان عضو هیئت‌علمی پژوهشی خدمت خود را ادامه دادید لطفاً مختصری توضیح بفرمایید.

در بین گرایش‌های شیمی به شیمی- فیزیک علاقه زیادی داشتم. یکی از مهمترین عوامل علاقه‌مندی به این گرایش وجود اساتید شیمی- فیزیک در مقطع لیسانس بود. به همین علت تحصیلات خود را در مقاطع ارشد و دکتری و در گرایش شیمی - فیزیک ادامه دادم. با توجه به اینکه در سطوح ارشد و مخصوصا دکتری مطالب علمی و تحقیقاتی جامع‌تری یاد گرفته می‌شود نیاز است که این اندوخته‌ها و تجربیات هم منتقل کرد و هم از آنها استفاده برد، بنابراین محل خدمت به وزارت علوم تحقیقات و فناوری تغییر داده شد.

اگر زمان به عقب بازگردد بار دیگر همین  مسیر را در امر تحصیل و کار انتخاب می‌کنید؟

با مرور خاطرات گذشته، بله.

شما به‌عنوان پژوهشگر برتر سال 98 دانشگاه انتخاب شدید لطفاً بفرمایید موفقیت خودتان را در چه عواملی خلاصه می‌کنید؟

پشتکار، انگیزه، اعتمادبه‌نفس، عشق به مطالعه و تحقیق.

توصیه شما به علاقه‌مندان، محققان و دانشجویان رشته شیمی - فیزیک چیست؟ برای پیشرفت در این زمینه چه‌کارهایی می‌بایست انجام دهند؟

درس و تحقیق را  با انگیزه و جدیت ادامه دهید. برای پیشرفت لازم است که پایه و اساس مطالب علمی را فراگیرید، درک اصول اولیه هر مبحثی آغازگر یادگیری در مباحث پیشرفته خواهد بود. بنابراین در شروع هر تحقیق تسلط کامل بر موضوعات اولیه آن لازم است تا گام‌های بعدی راحت‌تر برداشته شود.

بسیاری معتقدند که ادامه تحصیل و فعالیت‌های پژوهشی در علوم پایه ازجمله شیمی و فیزیک در کشور اشتباه است و بر اساس این باور اکثر دانشجویان مستعد درصدد مهاجرت و گرفتن پذیرش از کشورهای دیگر هستند. اولاً شما با این باور چقدر موافق هستید و در ضمن برای جلوگیری از خروج چنین  استعدادهایی چه راهکاری را پیشنهاد می‌دهید؟

شرایط افراد با یکدیگر متفاوت است و نمی‌توان برای همه یک نسخه را تجویز کرد، اما اگر قرار باشد تمام افراد بااستعداد از کشور خارج شوند آنوقت مملکت با مشکلات بی‌شماری روبرو خواهد شد و هیچ‌کس در جایگاه اصلی خود قرار نمی‌گیرد. برای جلوگیری از خروج این افراد علاوه‌بر فراهم آوردن شغل مناسب باید انگیزه، امنیت شغلی، امنیت معیشتی، امنیت اجتماعی را نیز فراهم کرد.

شما چند سالی است که سمت ریاست پژوهشکده فوتونیک را عهده‌دار هستید آیا به نظر شما اگر همه شرایط برابر باشد، مدیریت خانم‌ها با آقایان یکسان خواهد بود؟

شرایط برابر به سختی به‌وجود می‌آید و  به طرز تفکر انسان‌ها بستگی دارد، حتی انسان‌های تحصیلکرده هم بعضی اوقات در این زمینه ساز مخالف می‌زنند. باید درنظر داشت که هیچ محدودیتی برای آنچه خانم‌ها می‌توانند انجام دهند وجود ندارد البته اگر خانم‌ها هم خود را باور کنند و برای یکدیگر احترام قایل شوند.

به نظر شما کار کردن خانم‌ها در بیرون از خانه و تصدی شغل‌های مدیریتی منافاتی با وظایف آن‌ها در خانه ندارد. لطفاً مختصری دراین‌باره توضیح دهید.

اگر تمام اعضا خانواده با یکدیگر همکاری کنند، منافاتی نخواهد داشت. این همکاری باید شامل تمام موارد باشد مانند: کارهای منزل، حل مشکلات منزل و کار، گوش دادن به صحبت‌های یکدیگر، درک کردن احساسات، حمایت معنوی و... باشد. به طور کلی خانواده و جامعه باید باور داشته باشند که کلید انس و الفت در روابط و همچنین شادابی، طراوت و تندرستی در زندگی، در دستان خانم‌هاست.  البته لازم به ذکر است خانم‌ها و آقایان در منزل هردو وظایفی دارند و این مختص به خانم‌ها نیست.

شما فکر می‌کنید در جامعه الآن یک خانم برای موفق بودن چگونه باید باشد و چه توصیه‌ای برای نسل جوان به‌ویژه دانشجویان دارید؟

در جامعه کنونی خانم بودن واقعا دشوار است و با توجه به روحیات خانم‌ها برای موفقیت باید مقاوم، با قدرت و سرشار از استعداد، عاطفه و مهربانی بود. البته نمی‌توان توصیه‌ای به نسل جوان کرد چون شرایط مرتب در حال تغییر است و اگر دقت نمایید افکار، ذهنیات و...ثابت نیستند، اما عزیزان نسل جوان: چیزی هنرمندانه‌تر از عشق ورزیدن به دیگران نیست و باید قدرت، بخشش و شهامت روبه‌رو شدن را با آینده داشت. روح خود را با خواندن کتاب به جهان روشنایی پرواز دهید. اگر دنیای خصوصی خودتان را بهتر کنید خدمت بزرگی به اصلاح اجتماع خواهید کرد.  

با توجه به اینکه شما در سال‌های پایان خدمت هستید لطفاً  خاطره ای از دوران خدمت خود بیان کنید.

بهترین خاطره و صحنه مسرت‌بخش برای من، لبخند رضایت‌بخش دانش‌آموختگان بعد از ارائه درس و مطلب است و اینکه احساس کنم بعد از بیان مطلب، آنها استفاده برده‌اند و من هم وظیفه خود را در قبال انتقال علم و دانش انجام داده‌ام.

به‌عنوان کلام پایانی اگر صحبتی دارید بفرمایید.

افتخار میکنم که عضوی از دانشگاه هستم و از رییس دانشگاه، هیات رییسه و تمام همکاران(هیات علمی و غیرهیات علمی) کمال تشکر را دارم. امیدوارم عشق و شفقت بر قلبمان حاکم باشد.


٠٨:١٠ - يکشنبه ٢٧ بهمن ١٣٩٨    /    عدد : ٢٠٢٣    /    تعداد نمایش : ٥٧٨٠


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج