حجت الاسلام مسلم منفرد معاون راهبردی قرارگاه ملی جمعیت کشور گفت: از اولویتهای ما باید تشکیل جبهه جمعیتی باشد تا بتوانیم از توان تمام اعضا برای حل بحران جمعیت کمک بگیریم.
وی مثال خوب این حوزه را تشکیل جبهه مقاومت در سطح منطقه دانست و افزود: اگرجبهه مقاومت نبود، شاید حزب الله و انصارالله یمن به قوت امروز نبودند و شاید ایران آن مانور موشکی را برسر رژیم اسرائیل نمیتوانست اجرا کند.
منفرد گفت: متاسفانه واضح است که علیرغم نگرانی و غصه رهبری برای مقوله جمعیت، این مساله دغدغه مسئولان اجرایی نیست.
وی بیان کرد: کار مردمی؛ یعنی یکی مانند حاج قاسم که تمام مناصبها و شهرتها راکنار گذاشت و در برابر رهبری دست به سینه ایستاد و ناملایمات زیادی را تحمل کرد تا شبکه و جبهه مقاومت ایجاد شد.
منفرد خطاب به کنشگران جمعیت گفت: شما باید ابتدا شبکه خودتان را در سطح شهر یا روستا پیدا کنید و شبکه نجات یا شبکه مشاوران یا هر عنوان دیگر را ساخته و به کار تشکیلاتی پایبند باشید.
وی با تاکید بر یکسو شدن حرکتهای جمعیتی در هر شهر و منطقهای عنوان کرد: عملیاتهای بسیاری در حوزه جمعیت درحال انجام است؛ اما آنچه اهمیت دارد الگونمایی کار است که باید انجام شود.
وی تاکید کرد: از دل این دوره باید دو شبکه جمعیت و نیز شبکه نجات زندگی بیرون بیاید و در شبکه نجات زندگی برنامه روی حذف موارد سقط جنین باشد.
حجت الاسلام منفرد با تاکید بر جدی گرفتن افزایش جمعیت و دغدغه بزرگ رهبری در این بخش گفت: در صورتی در این بخش موفق عمل نکنیم در دهه آینده با مشکلی به نام سالخوردههای سرراهی روبرو میشویم.
در ادامه این دوره آموزشی حجت الاسلام صدرا بهرامی، عضو هیئت اندیشهورز کارگروه جمعیت وزارت کشور با اشاره به سرفصلهای کار در حوزه جمعیت گفت: یکی از مهمترین مباحث برای تحول جمعیت توجه به عنصر کیفیت جمعیت یا همان ساختار سِنی جمعیت است و در این بخش نیاز به هوشیارسازی جامعه هدف میباشد.
مسئول مرکز فقه راهبردی حوزه علمیه مشکات افزود: نرخ رشد جمعیت هم اکنون در کشور ما مثبت ولی زیر یک درصد است و میتواند تا چندین سال آینده مثبت بماند، اما در سال ۹۹ به ازای هر زن در سن باروری ما ۱.۶ فرزند داشتیم که این رقم در حدود سال ۶۰ عدد ۶.۵ بود.
بهرامی بیان کرد: استان کرمان جزو معدود استانهایی است که رشد میزان باروری (TFR) آن در دو سال اخیر رو به صعود بوده است؛ ولی این رشد متعلق به کل استان نیست و در شهرستانهایی مانند: رودبارجنوب، قلعه گنج و فاریاب رشد میزان باروری، به آمار استانی کمک کرده در حالی که در شهرستایی مانند رفسنجان و سیرجان و شهربابک تغییر میزان باروری، منفی بوده است.
وی تصریح کرد: حل بحرانهای اقتصادی حداقل روی کاغذ، در مدت دو سال امری محال نیست و ممکن است، اما در صورتی که به سیاه چاله جمعیتی وارد شویم برای خروج از آن نیاز به بیش از ۱۰۰ سال زمان داریم که نسلهای جدید متولد شوند و این ساختار را بهم بریزد.
وی بیشتر ارزش نهادن به مقام مادری در خانوادهها و بهادادن به شخصیت زنان خانه دار را از راهکارهای مهم در زمینه دانست.
در این دوره زهرا بور بور، مسئول کارگروه جمعیت و خانواده وزارت کشور نیز با اشاره به اجرای طرح فتحان که رسیدن به نرخ باروری ۲.۵ تاپایان ۱۴۰۶ است، گفت: طرح که از سال ۱۴۰۰ مقدمات آن آغاز شده است، شامل بسیج ظرفیتهای حاکمیتی و مردمی، حرکت منسجم مبتنی بر برنامه ریزی جامع، برنامه مبتنی بر اولویتها به منظور نقطه زنی، کنشگری میدانی مردمی با پشتوانه و تسهیل گریهای حاکمیتی و تحول بنیادین به صرف رفتارسازی است که در قالب جبهه واحد خانواده و جمعیت مطرح است.
وی از اجرای این طرح در سطح استانها با کمک معاونت اموربانوان استانداریها خبر داد وافزود: بار اصلی فرزند آوری را در طرحهای این چنینی زنان خانه دار بر دوش دارند و در مرحله بعدی زنان شاغل که البته به زنان شاغل در قانون جوانی جمعیت توجه بهتری شده است.
بور بور از جمله دلایل کاهش فرزندآوری را افزایش سن ازدواج زن، کاهش ازدواجها و افزایش طلاق، افزایش فاصله بین ازدواج تا فرزند اول و نیز کاهش میل به فرزندآوری دانست.
وی با انتقاد از برخی حمایتهای نابجا در طرحهای این چنینی گفت: بعضا برای تشویق زنان به فرزندآوری آنها را وابسته به مشوقهای مالی و ... کرده و به گونهای است که انگارفرزندآوری منوط به کمک وحمایتهای حاکمیتی است درحالی که نباید روی ذائقه مردم تاثیر بگذاریم باید آگاهی بخشی کنیم و مردم را هوشیار کنیم، خود مردم بهترین تصمیمها را میگیرند.
در این دوره همچنین گروههای چند نفره مردمی و حاکمیتی برای کمک به ایجاد حلقههای میانی برای فرهنگ سازی فرزندآوری شکل گرفت و ماموریتهای سه ماهه برای اجرای طرح جمعیت تشریح شد.
در مراسم اختتامیه این گردهمایی مریم السادات طباطبایی، معاون امور بانوان وخانواده استانداری کرمان با قدردانی از تلاش و حضور اعضای طرح کنشگران جمعیت خواستار توجه جدی به مباحث آموزشی شده و برای همکاری با گروههای مردمی اعلام آمادگی کرد.
در پایان از مادران دارای چهار فرزند به بالا که جزو جامعه کنشگران جمعیت استان کرمان بودند تجلیل شد.
